Jim Jansen (47) is hoofdredacteur van het populair wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Daarnaast coördineert hij de wetenschapspagina’s van het Parool en verzorgt hij de rubriek Eureka voor de zaterdageditie van het Algemeen Dagblad. Eerder was hij hoofdredacteur van Folia (weekblad van de Universiteit van Amsterdam), en van Havana (het weekblad van de Hogeschool van Amsterdam).

In 2010 maakte hij samen met Kees Hoogeveen het boek (en de dvd) Het geheim van de Nederlandse topcoach. Hier vertellen Nederlandse trainers zoals Louis van Gaal, Gerard Kemkers en Ton Boot wat hun manier van coachen zo uniek maakt. Ter gelegenheid van het jubileum van de Nederlandse Flipper Vereniging verscheen in 2012 het boek No Balls No Glory, 20 jaar Pinball in polder. Van de beste interviews uit New Scientist verscheen 2017 de bundel Ideeën die de wereld veranderen, waar hij de samenstelling voor deed. Ook verhalen over taal en U2 zijn terug te lezen in Taalvoutjes Het boek deel 3 ( 2015) en Onder een bloedrode hemel ( 2016).

Met regelmaat verschijnt hij in de media om onder andere te vertellen over wetenschap en flipperen. In 2018 was hij tweewekelijks te horen bij De Ochtendshow van Domien Verschuuren op 3FM en in dat jaar zat hij ook aan tafel bij De Wereld Draait Door en Tijd voor Max. Sinds 2000 treedt hij met grote regelmaat op als dagvoorzitter en gespreksleider op bijeenkomsten en evenementen op het grensvlak van wetenschap, journalistiek, onderwijs en kunst. Jaarlijks presenteert hij in dat kader het Gala van de wetenschap in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Voor de Stichting Crea, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam, verzorgt hij tweemaal per jaar de achtweekse cursus journalistiek schrijven. Hij is woordvoerder van de Nederlandse Flipper Vereniging, voorzitter van De Heilige Conifeer (een stichting die zich ten doel heeft gesteld om verschillende kunst- en cultuurprojecten in Amsterdam Oost en ontwikkelen en te realiseren) en lid van de medezeggenschap van het Cygnus Gymnasium. Eerder was hij voorzitter van de Kring hoofdredacteuren hoger onderwijsbladen, lid van het bestuur van de stichting AmsterdamFM en voorzitter van de medezeggenschapsraad van de Lidwinaschool.

NEW SCIENTIST

New Scientist verschijnt sinds 2013 in Nederland en ik ben sinds 2015 hoofdredacteur van het platform. Het adagium van New Scientist is ‘ideeën die de wereld veranderen’ en al onze content gaan over die ideeën die eventueel de wereld veranderen. We maken elf keer per jaar een tijdschrift en daarnaast vier specials over een specifiek onderwerp zoals deeltjes, het brein, voeding en het heelal.

Onder het label Pocket Science geven we sinds 2017 drie keer per jaar een handzaam boekje uitval honderd pagina’s waarin een ingewikkeld onderwerp op een begrijpelijke manier wordt verteld. In deze serie verschenen boekjes over de quantumcomputer, ruimtetijd en CRISPR-Cas9.

Om kinderen te enthousiasmeren voor wetenschap is in 2016 het label Young Scientist gestart en per jaar brengen we een zomerboek, een kidskalender en een boek dat aansluit bij de Kinderboekenweek uit.

Jaarlijks is New Scientist al partner betrokken bij het Lowlands festival. Op Lowlands Science doen wetenschappers van Nederlandse universiteiten onderzoek op het festivalterrein en wij selecteren de onderzoekers en maken na afloop een digitale special met foto’s en verslag. De afgelopen twee jaar hebben we samen met de VPRO ook een dagelijkse talkshow geprogrammeerd en gepresenteerd.

In november vindt elk jaar het Gala van de wetenschap plaats in de Stadsschouwburg Amsterdam. De afgelopen jaren hebben stonden de allerbeste Nederlandse wetenschappers op het podium. Waaronder Robbert Dijkgraaf, André Kuipers, Erik Verlinde, Eveline Crone, Ewine van Dishoeck en Damiaan Denys.

Om jong talent een kans (en een podium) te bieden wordt sinds 2015 jaarlijks de verkiezing New Scientist Wetenschapstalent gehouden. Op jonge onderzoekers uit Vlaanderen en Nederland kan gestemd worden en tijdens de finale moet de top-5 een pitch houden waarna de winnaar bekend wordt gemaakt.