Boeken

Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek

als-we-wisten-wat-we-deden-heette-het-geen-onderzoek

Het is traditie: terwijl de nachten lengen en een bewogen jaar zich naar haar welverdiende einde wankelt, presenteren de broers Jansen – cabaretier Dolf en wetenschapsjournalist Jim – het leukste eindejaarscadeau. In Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek bundelen zij voor de vierde maal 26 verrassende interviews en 26 prikkelende columns over de wetenschap.

Albert Einstein (1879-1955) was niet alleen de belangrijkste wetenschapper uit de moderne tijd, maar is ook met straatlengte voorsprong de meest geciteerde onderzoeker van de afgelopen tweehonderd jaar. In wetenschappelijke tijdschriften, natuurlijk, maar ook in kranten, op websites en tegeltjes. De man schijnt zelfs op T-shirts te staan. In Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek gaat journalist Jim Jansen in gesprek met de allerbeste wetenschappers over actuele onderwerpen. Cabaretier Dolf Jansen columniseert over diezelfde onderwerpen, of iets dat daarbij in de buurt komt.

Mavoklanten

mavoklanten

In Mavoklanten van Jim Jansen en Peter de Brock vertellen succesvolle Nederlanders over hun tijd op de mavo. Ze zijn minister, schrijver, burgemeester, actrice, cabaretier of topsporter geworden en hebben één ding gemeen: ze gingen naar de mavo en behoren nu tot de allerbesten van hun vak. In 21 inspirerende interviews, inclusief portret én een oude schoolfoto, kijken Youp van ’t Hek, Bettine Vriesekoop, Cisca Wijmenga, Jochem van Gelder en vele anderen terug en delen wat ze hebben geleerd van deze meest vormende periode in hun leven. Daarbij duiden topwetenschappers als Louise Elffers en Eveline Crone in zeven heldere essays begrippen als doorzettingsvermogen, het puberbrein en identiteit.

Eureka

Nederland heeft de allerbeste wetenschappers ter wereld, en in dit fascinerende en inspirerende boek gaat Jim Jansen (hoofdredacteur van het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist) met hen in gesprek over hét sleutelmoment in hun onderzoek, waarna hun carrière – en de wereld – voorgoed veranderde.

Van neuroprofessor Erik Scherder tot wiskundige Ionica Smeets, en via psycholoog Ap Dijksterhuis en letterkundige Nadine Akkerman naar Nobelprijswinnaar Ben Feringa: allemaal vertellen ze gepassioneerd over hun opgedane inzichten.

Promovenda tot Z

Het lijkt welhaast een traditie te worden: terwijl de nachten lengen en een bewogen jaar zich naar haar welverdiende einde wankelt, komen de broers Jansen – cabaretier Dolf en wetenschapsjournalist Jim – met een nieuw boek met 26 verrassende interviews en 26 prikkelende columns, wederom in abc-vorm.

Na de flits-sellers CoronA tot Z en DNA tot Z komen in PromovendA tot Z louter vrouwen uit de wetenschap aan het woord. Ze spreken over actuele ontwikkelingen in hun vakgebied die de wereld snel en blijvend zullen veranderen. Over duizelingwekkende deeltjes, de quantumcomputer die niet een klein beetje maar heel veel sneller is, over empathie bij (en voor) dieren en over het gecompliceerde puberende brein. Dolf Jansen voorziet elk onderwerp ook deze keer op geheel eigen wijze van commentaar.

Zwemmersgeluk

Of je nu gewoon je baantjes in een zwembad trekt of soms een duik neemt in een van de vaarten, meren of vennetjes in de buurt: zwemmen kan altijd én overal en is goed voor zowel lichaam als geest. In dit toegankelijke boek vind je tips, adviezen en de wetenschap achter die frisse duik.
Topwetenschappers geven antwoord op vragen over conditie, techniek, voeding en beloning, en prominente zwemmers vertellen over hun liefde voor deze sport. Bovendien tonen auteurs Jim Jansen en Kjeld de Ruyter je de beste zwemplekken, van Den Helder tot Maastricht en van Groningen tot Zeeland.

DNA tot Z

De nieuwste wetenschappelijke doorbraken met puntig commentaar van Dolf Jansen. Van Nobelprijswinnaars tot neutrino-onderzoekers. Van zombiecel-professor tot zwarte gaten specialist. In DNA tot Z komen zesentwintig wetenschappers aan het woord die tot de allerbesten in hun vakgebied behoren. Dat levert 26 interessante interviews van Jim Jansen op, gevolgd door 26 rake columns van zijn broer Dolf, met hier en daar een inzicht waar wetenschappers zich wellicht nog generaties lang over zullen verbazen.

CoronA tot Z

Toen Irma Sluis namens Mark Rutte tijdens een persconferentie in maart 2020 aankondigde dat er ‘additionele maatregelen’ zouden komen, veranderde Nederland voorgoed. Vanaf dat moment vond onderwijs thuis plaats, het café op de hoek werd gesloten, het nieuwe normaal werd (een soort van) normaal. Anderhalve meter werd de norm, de keukentafel verving de kantoortuin en slempen in Salou werd zonnen in Zandvoort.
Maar COVID-19 bracht meer: virologen en andere onderzoekers waren dagelijks in de media om hun licht op de crisis te laten schijnen en het respect voor wetenschappelijke kennis werd groter. In dit boekje schrijven zesentwintig Nederlandse topwetenschappers over thuiswerken en quarantaine, over seks en Zoom, termen die onlosmakelijk met 2020 verbonden zullen blijven. Dolf Jansen columniseert op eigen wijze over dezelfde onderwerpen.

Voetballers zijn net bewegende deeltjes

Mensen kun je zien als bewegende puntjes – een abstractie als in de natuurkunde, met het verschil dat deze puntjes een eigen wil hebben. Voor hoogleraar informatica Joost Kok was deze gewaarwording het grootste moment van inzicht in zijn imposante loopbaan. Onder de douche, op zee of achter een computerscherm in een bedompte werkkamer op de bètafaculteit: eurekamomenten kunnen overal plaatsvinden. Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist, sprak met de crème de la crème van de Nederlandse wetenschap over het kantelmoment in hun carrière. Van seks tot slangengif, van zombiecellen tot zwarte gaten en van minidarmen tot muzikaliteit: de vakgebieden zijn uiteenlopend, maar het aanstekelijke enthousiasme waarmee deze toponderzoekers vertellen over hun ontdekking is onverminderd groot. Van oud-minister Jet Bussemaker tot hoogleraar moleculaire genetica Hans Clevers, via viroloog Ab Osterhaus naar astronaut Andre Kuipers: Nederland herbergt de allerbeste wetenschappers ter wereld en in dit boek komen er zesenvijftig aan het woord.

Ideeën die de wereld veranderen (samenstelling)

Nederlandse en Vlaamse onderzoekers lopen voorop in de internationale wetenschappelijke wereld. Ze bestuderen de kleinste deeltjes waaruit de werkelijkheid is opgebouwd, ontrafelen de werking van ons brein en ontwerpen de technologieën van de toekomst. Ideeën die de wereld veranderen brengt de beste interviews uit New Scientist van de afgelopen twee jaar. De wetenschappers spreken vrijuit over hun onderzoek, over de uitdagingen die ze daarbij tegenkomen en over de grensverleggende ontwikkelingen in hun vakgebied.

No Balls No Glory. Twintig jaar pinball in de polder.

In oktober 2012 bestaat de Nederlandse Flippervereniging twintig jaar. No Balls, No Glory! Twintig jaar pinball in de polder verschijnt naar aanleiding van dit jubileum. De vereniging werd in 1992 opgericht om flipperaars samen te brengen, om informatie uit te wisselen en uiteindelijk ook om het flippererfgoed veilig te stellen. In 2012 heeft de NFV meer dan elfhonderd leden die allemaal op hun eigen manier verslingerd zijn geraakt aan het spelletje met de stalen bal. No Balls, No Glory! schetst de geschiedenis van waarschijnlijk een van de meest bijzondere verenigingen van Nederland. Die geschiedenis begon in de kantine van een papierfabriek in Apeldoorn en voert twintig jaar later naar een voormalige kippenschuur in Ederveen, waar de NFV inmiddels een heus clubhuis beheert met een imposante collectie van honderddertig flipperkasten.

No Balls, No Glory! – de slogan waarmee de NFV vanaf 1995 leden werft – biedt een selectie van de mooiste flipperkasten uit de afgelopen twee decennia, ter gelegenheid van dit boek schitterend gefotografeerd door Danny Schwarz. Naast de geschiedenis van de NFV beschrijft het boek een subcultuur met vele gezichten. Zo is er de postbode uit Muntendam die in 1998 in Las Vegas wereldkampioen flipperen werd, en die een schril contrast vormt met de goedlachse bestuursvoorzitter van ABN AMRO Gerrit Zalm – die ook graag een potje flippert.

Bij het flipperen maakt het niet uit of je bij een bank werkt, voor de klas staat of de straat veegt, merkt een van de geïnterviewden in het boek terecht op. Achter de kast is iedereen gelijk.

Nog meer ideeën die de wereld veranderen (samenstelling)

Hoe is het leven op aarde ontstaan? Uit welke kleine deeltjes is de werkelijkheid opgebouwd? Kunnen we veroudering vertragen of misschien zelfs helemaal stoppen? Nederlandse en Vlaamse onderzoekers houden zich bezig met de grootste vragen die je kunt bedenken. In deze bundeling van interviews uit New Scientist lees je hoe ver we zijn in de beantwoording ervan en hoe het onderzoek ernaar in zijn werk gaat. Een uniek kijkje in de wereld van de mensen die werken aan de frontlinie van onze kennis.

Het geheim van de Nederlandse topcoach

Wie is de Nederlandse topcoach, hoe gaat hij te werk, welke leiderschapsstrategieën gebruikt hij en waarom is juist de Nederlandse topcoach zo succesvol? Op deze en andere vragen wordt antwoord gegeven in het boek en op de dvd Het geheim van de Nederlandse topcoach. Het boek en dvd schetsen het profiel van elf Nederlandse topcoaches uit even zoveel sportdisciplines. Wat maakt iemand een topcoach? Welke manieren van coachen gebruiken zij? Kun je iemand leren een topcoach te worden? En hoe ziet het trainersvak er over twintig jaar uit? Louis van Gaal (voetbal), Gido Vermeulen (volleybal), Jan Klerks (roeien), Charles van Commenée (atletiek / NOC*NSF), Bert Bouwer (handbal), Jacco Verhaeren (zwemmen), Gerard Kemkers (schaatsen), Cor van der Geest (judo), Peter Verlooy (atletiek) Ton Boot (basketbal) en Charlie Urbanus (honkbal) geven ieder op geheel eigen wijze antwoord op deze vragen.