Koffie met Erik Scherder

‘Je hebt eigenlijk best een leuke baan,’ kreeg ik onlangs van een kennis te horen, en ik kon vervolgens niet meer dan beamend knikken. Als hoofdredacteur van New Scientist ontmoet ik de beste wetenschappers, presenteer ik Lowlands Science en vertel over baanbrekend onderzoek in de media. En daarnaast mag allerhande interessante mensen interviewen, zoals buurtgenoot Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU.

Met recht is hij waarschijnlijk een van de meest prominente inwoners van de Watergraafsmeer. Altijd keurig gekleed en dito geknipt, fietsend net een metertje achter zijn vrouw Sylvia of wandelend door Park Frankedael met zijn hond. Erik Scherder, niet alleen professor maar ook veelgevraagd schrijver en spreker. Zijn boeken over het brein zijn bestsellers bij Linnaeusboekhandel en zijn optreden bij de De Wereld Draait Door, toen hij aan Matthijs van Nieuwkerk vroeg ‘of hij er even bij mocht gaan staan’, behoort inmiddels tot de grootste tv-klassiekers van de afgelopen tien jaar. 

Afgelopen zomer hadden we een koffie-afspraak op de Middenweg, omdat hij ‘wat leuks voor de krant had’. Als je Erik Scherder zegt, dan zeg je automatisch bewegen en hij zet zijn veldtocht om Nederlanders actiever te laten worden met onverminderd veel energie voort. 

“Goed voorbeeld doet goed volgen,” zegt hij met een glimlach terwijl hij zijn lege koffiekopje opzijschuift en opstaat. “Niet alleen kinderen en oudere mensen moeten meer bewegen, ook mijn eigen studenten. Daarom heb ik aan de rector van de VU toestemming gevraagd om twee keer mijn college te onderbreken voor een aantal oefeningen.”

Aanschouwd door de mensen op het terras, maant hij de verslaggever op te staan, vervolgens goed door de knieën te zakken en met gevouwen handen in de lucht de cijfers een tot en met tien te maken. “Doe dit een paar keer per dag en je zal in no time het verschil voelen,” zegt hij, waarna hij snel een slokje water neemt.

Na een intermezzo van een minuut of twee, gaan we weer zitten, terwijl hij met geduldig voor fotograaf Eddy poseert. Waarom is het eigenlijk zo goed om met regelmaat een ommetje te maken of even wat oefeningen te doen? Scherder: ‘Door te bewegen word je gevoelig voor insuline en daardoor heb je minder kans op diabetes-2, hart- en vaatziekten en overgewicht. Precies de problemen waar we wereldwijd mee kampen. Als we klaar zijn met de oefeningen is de doorbloeding weer op orde en de suikerhuishouding weer oké.’

Na een half uur is het tijd om te gaan. Hij moet nog colleges voorbereiden en later op de avond zal hij op de radio over hetzelfde onderwerp een toelichting geven. Wat hoopt hij uiteindelijk te bereiken? ‘Ik hoop dat minister Robbert Dijkgraaf dit echt oppakt. We hebben een hoogleraar natuurkunde als minister. Welk ander land kan dat zeggen? Als geen ander kan hij vertellen wat de goede invloed van kunst is op het brein. Hij moet beslist ook weten dat dit net zo goed geldt voor bewegen. Kinderen op bijvoorbeeld het vmbo zitten veel te veel stil en hij kan daarin verandering brengen. Hij moet alleen het voortouw nemen.’

En weg is hij. In stevige pas. Op naar de campus op de Boelelaan en het Mediapark in Hilversum.