Jim Jansen

BIO

Jim Jansen (1971) is journalist. Momenteel is hij hoofdredacteur van het populair wetenschappelijk tijdschrift New Scientist. Daarnaast coördineert hij de wetenschapspagina’s van het Parool en verzorgt hij de rubriek Eureka voor de zaterdageditie van het Algemeen Dagblad. Eerder was hij hoofdredacteur van Folia (weekblad van de Universiteit van Amsterdam), Havana (het weekblad van de Hogeschool van Amsterdam) en popmagazine LiveXS.

.

BOEKEN

In 2010 maakte hij samen met Kees Hoogeveen het boek (en de dvd) Het geheim van de Nederlandse topcoach, waarin Nederlandse toptrainers zoals Louis van Gaal, Gerard Kemkers en Ton Boot uit de doeken deden wat hun manier van coachen zo uniek maakt. Ter gelegenheid van het jubileum van de Nederlandse Flipper Vereniging verscheen in 2012 het boek No Balls No Glory, 20 jaar Pinball in polder. Van de beste interviews uit New Scientist verscheen 2017 de bundel Ideeën die de wereld veranderen, waar hij de samenstelling voor deed. In 2019 verscheen een vervolg op dit boek: Nog meer ideeën die de wereld veranderen. In datzelfde jaar verscheen Eureka, Nederlandse topwetenschappers over hun grootste moment van inzicht. Twee jaar later kwam een vervolg van deze bundeling op de markt: Voetballers zijn net bewegende deeltjes. In 2020 begint hij samen met zijn broer Dolf aan een nieuwe serie waarin hij wetenschappers interviewt en Dolf daar met een puntige column op reageert. Na CoronA tot Z (2020) verschenen vervolgens DNA tot Z (2021), PromovendA tot Z (2022) en Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek (2023). Met Kjeld de Ruyter maakte hij Zwemmersgeluk, de wetenschap achter een frisse duik (2022) en Peter de Brock was de coauteur van Mavoklanten, inspirerende interviews over een onderschatte school (2023).

MEDIA

Met regelmaat verschijnt hij in de media om onder andere te vertellen over wetenschap en flipperen. In 2018 was hij tweewekelijks te horen bij De Ochtendshow van Domien Verschuuren op 3FM en in dat jaar zat hij ook aan tafel bij De Wereld Draait Door en Tijd voor Max. Sinds 2019 is hij ook een aantal keer per jaar Spraakmaker op NPO Radio 1. Vanaf de zomer 2023 duidt hij samen met Anna Gimbrere het wetenschappelijk nieuws aan tafel bij Humberto.

DAGVOORZITTER

Sinds 2000 treedt hij met grote regelmaat op als dagvoorzitter en gespreksleider op bijeenkomsten en evenementen op het grensvlak van wetenschap, journalistiek, onderwijs, technologie en kunst.  

GALA VAN DE WETENSCHAP

Sinds 2013 wordt in november jaarlijks het Gala van de wetenschap in het Internationaal Theater Amsterdam georganiseerd. De allerbeste wetenschappers (Ionica Smeets, Robbert Dijkgraaf, Iris Sommer, Eveline Crone, Erik Verlinde, Hans Clevers) stonden op het podium en hij is verantwoordelijk voor de programmering en presentatie. Sinds een aantal jaar heeft het Gala er een zusje bij. Op 14 maart, de geboortedag van Albert Einstein en de sterfdag van Stephen Hawking is achtereenvolgens het Gala van wetenschap en samenleving (Leiden, 2022), het Gala van een krachtig klimaat (Utrecht, 2023) en het Gala van quantum en samenleving (Utrecht 2024) georganiseerd.

LOWLANDS SCIENCE

Jaarlijks organiseert New Scientist Lowlands Science. In de Echo-tent spreken wetenschappers en anderen over actuele kwesties. In de loop der jaren stonden Marion Koopmans, Ben Feringa, Erik Scherder, Robbert Dijkgraaf, Eveline Crone, Hennie Vrienten, Spinvis, Henkjan Honing op het podium.

NEW SCIENTIST

New Scientist verschijnt sinds 2013 in Nederland en hij is sinds 2015 hoofdredacteur van het platform en uitgever van Veenmedia. Het adagium van New Scientist is ‘ideeën die de wereld veranderen’ en alle content gaat over die ideeën die eventueel de wereld veranderen. Elf keer per jaar verschijnt het tijdschrift en daarnaast komen er drie specials over een specifiek onderwerp op de markt zoals deeltjes, het brein, voeding en het heelal. De site wordt dagelijks voorzien van wetenschapsnieuws en elke week ontvangen 45.000 mensen de nieuwsbrief.

Onder het label Pocket Science wordt drie keer per jaar een handzaam boekje uitgegeven waar een ingewikkeld onderwerp op een begrijpelijke manier wordt verteld. In deze serie verschenen boekjes over de quantumcomputer, ruimtetijd, CRISPR-Cas9, kweekvlees, telescopen van de toekomst, het heelal, kunstmatige intelligentie en andere thema’s.

Om kinderen te enthousiasmeren voor wetenschap is in 2016 het label Young Scientist gestart en per jaar wordt een zomerboek, een kidskalender en een boek dat aansluit bij de Kinderboekenweek uitgebracht.

Om jong talent een kans (en een podium) te bieden, wordt sinds 2015 jaarlijks de verkiezing New Scientist Wetenschapstalent gehouden. Op jonge onderzoekers uit Vlaanderen en Nederland kan gestemd worden en tijdens de finale moet de top-5 een pitch houden waarna de winnaar bekend wordt gemaakt.

PRIJZEN

Als hoofdredacteur van Folia won hij in 2008 de Gouden Luis. Samen met de partners van Lowlands Science won hij in 2020 de Iris Penning, ‘voor excellente wetenschapscommunicatie’. Een jaar later won hij de publieksprijs bij de Mensa-Award.